generic

Cristian GAVRILESCU

Arhitect la Geometric Design Architects, filiala București



Se acordă titlu de "Doctor Honoris Causa" al Universității Ștefan cel Mare din Suceava pentru contribuții la analiza comportamentului clădirilor înalte la factori externi și diverse metode de compensare în vederea eliminării balansului, la proiectarea optimă în zone seismice unde, în lipsa unor date istorice, elementele masive cu impact negativ în seism sunt eliminate printr-un design echilibrat de conlucrare a elementelor de construcție

Laudatio

Ne-am reunit astăzi, distinşi invitaţi, membri ai corpului academic al Universităţii Ştefan cel Mare, studenţi şi reprezentanţi ai mass-media, pentru a fi martori la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa arhitectului bucovinean, care a atins înălţimile devenirii profesionale, dar şi pe cele fizice ale unor clădiri monumentale înalte - Cristian GAVRILESCU. Prezenţa în mijlocul nostru a tînărului vizionar care nu se teme de înălţimi ne onorează şi ne bucură în acelaşi timp.

Comunităţii academice sucevene îi este binecunoscută personalitatea proiectantului care prin turnurile sale atinge norii şi împinge legile fizicii pînă la extrem. Ceea ce urmează reprezintă o succintă prezentare a activităţii şi a principalelor sale realizări.

Cristian GAVRILESCU este născut la 29 aprilie 1968, în Partea de Sud a Ţării fagilor, la Vatra Dornei, probabil de aici şi dragostea pentru înălţimi. Peisajul feeric, compleşitor al munţilor care te înconjoară de pretutindeni a reprezentat şi reprezintă o sursă neistovită de inspiraţie pentru nenumăraţi ingineri, arhitecţi sau artişti. Tot ei, Munţii, au deschis apetitul pentru înălţime şi au trezit dorinţa de a strînge norii în pumn în conştiinţa tînărului bucovinean care creştea în Depresiunea Dornelor.

Drumul spre cariera strălucită de acum nu a fost lipsit de aventuri şi abateri, întrucît după absolvirea liceului de artă Nicolae Tonitza din Bucureşti, tînărul GAVRILESCU cochetează cu pictura, avînd chiar 2 expoziţii de succes. După acestă incursiune în lumea artelor plastice, universul mass-media este cel care îl atrage, întîi în presa scrisă, unde scrie articole şi face caricaturi politice pentru Evenimentul Zilei, ca mai apoi să devină Art director în cadrul trustului Media Pro, în Bucureşti. În această perioadă, obţine Diploma 3M Electronic Graphic Systems, în urma unei specializări în staţii grafice SUN Microstations în Germania.

În tot acest timp în care adevărata lui chemare aştepta, aceasta s-a materializat prin absovirea Colegiului de Arhitectură şi Urbanism precum şi a Universităţii de Arhitectură din Bucureşti în 1994, respectiv 1998. Întoarcerea la prima dragoste, adică înălţimile şi măreţia cetăţii carpatine orientale, unde s-a născut şi a copilărit, va face din Cristian GAVRILESCU un fericit descifrator al chipului destinului şi un geniu creator în lumea lui, a îmbinărilor de piatră, sticlă, oţel şi lemn.

Imediat după absolvirea Institutului de Arhitectură din Bucureşti, în 1998, se hotărăşte să plece peste ocean, în Statele Unite, acolo unde meseria, pentru care se pregătise o viaţă îl aştepta să o împlinească, să devină un arhitect în adevăratul sens al cuvîntului. Ca orice alt tînăr absolvent parcurge etapele iniţierii ca
junior architect într-o companie care onora în general contracte guvernamentale precum şcoli, spitale, palate de justiţie. Aşadar între 1999 şi 2003 în cadrul Urbahn (Max O.) Architects, New York, arhitectul român GAVRILESCU avea să coordoneze lucrările şi să întocmească contractele pentru obiective precum: Şcoala Primară 253, Queens, New York, Staţia de Metrou - 149th Street Station – (NYCT), Cămine Studenţeşti în Suny Stony Brook, New York, chiar şi un Penitenciar în Rikers Island. În această perioadă, afirmă chiar dumnealui, că “a învăţat meserie”, căci “arhitectura este un job care se învaţă pe şantier şi nu la planşetă”. În paralel a urmat şi cursurile unui program de master la Universitatea New York, astfel că în 2001 obţine diploma de Master în Arhitectură, diplomă care îi deschide drumul spre obţinerea licenţei de arhitectură în New York. După 5 ani în care a reuşit să treacă un număr de nouă examene, foarte dure şi extrem de complexe, şi să acumuleze un anumit punctaj bazat pe experienţa anterioară, a fost acceptat în The American Institute of Architects, echivalentul Ordinului Arhitecţilor din Romania, al cărui membru de asemenea este.

Odată atins acest obiectiv, se întrezare altul, căci după cum spunea Winston Churchill “Lanţul destinului poate fi înţeles doar cîte o verigă, pe rînd”. Aşadar, următorul pas a fost acceptarea într-o firmă de arhitectură de prestigiu, sub îndrumarea unui celebru arhitect, I
eoh Ming PEI. Munca îndelungată şi exterm de fructuoasă a acestui renumit arhitect şi maestru a fost răsplătită prin nenumărate premii şi distincţii, iar nouă ne este cunoscut ca arhitect al piramidei de la Luvru. Ajungînd să munceasă alături de acest strălucit arhitect, şi mulţi alţii de renume mondial, arhitectul Cristian GAVRILESCU se specializează în proiectarea de clădiri înalte. Datorită unor conjuncturi favorabile carierei sale, ajunge să fie reprezentantul firmei maestrului său I.M.PEI în Orientul Mijlociu, unde va coordona numeroase proiecte, dintre care cel mai important este reprezentat de Palm Tower din Dubai, care este cunoscut acum ca Al Burj (Turnul) şi care la finalizare va fi cea mai înaltă clădire din lume, peste 1000 de metri. Acest colos care va spinteca norii va fi un complex de locuinţe, hotel, restaurante şi grădini suspendate. Cu alte cuvinte un mic orăşel, însă dezvoltat pe verticală. Această monumentală operă arhitecturală, care a reprezentat apogeul formării profesionale a arhitectului GAVRILESCU, nu este însă singura sa realizare în timpul petrecut sub atenta îndrumătoare a lui Ioeh Ming PEI. Aşadar lista proiectelor cuprinde pe lîngă Turnul Suprem, Al Burj: Turnuri de locuinţe în Dubai şi China, un complex de locuinţe, hotel şi birouri în Miami şi Muzeul de Artă Islamică din Doha, Quatar, proiectat de PEI însuşi şi coordonat de cel pe care îl avem astăzi în mijlocul nostru. Despre acest “muzeu de artă de o simplitate impunătoare” se scria în The New York Times, la momentul festiv al inaugurării “Privit în lumina unui spectaculos foc de artificii nocturn, forma geometrică colosală a muzeului pare atemporală, evocînd un trecut cînd arta şi arhitectura islamică reprezentau liantul culturii mondiale.”

După numeroase proiecte în cadrul firmei maestrului său I.M.P
EI, discipolul GAVRILESCU se desprinde de firma americană la care se făcuse cunoscut pentru a se muta în Europa, mai aproape de casă, iar în acelaşi an, 2005, înfiinţează un studio de design la Bucureşti, Geometrik Design. În Europa, Londra a devenit o a doua casă, Kohn Pandersen Fox (KPF) International fiind locul unde arhitectul GAVRILESCU îşi continuă activitatea, ca specialist în clădiri înalte, mai ales în zona Orientului Mijlociu, unde aceste clădiri colosale par a fi într-o permanentă şi rapidă întrecere către cer.
Întors în România cu o bogată experienţă profesională şi cu dorinţa de a schimba în bine lucrurile în ţară, Cristian GAVRILESCU coordonează proiecte interesante ca: Centrul medical de cercetare Synevo, Pipera Office Tower - un turn de birouri, un turn rezidenţial în Bucuresti, Baia Mare Shopping Center şi multe alte proiecte aflate în faze incipiente sau mai avansate.

Activitatea arhitectului Cristian GAVRILESCU nu se limitează însă la munca pe şantier şi în faţa planşetei, ci se desfăşoară în paralel şi în domeniul cercetării, astfel că pentru a putea fi mereu în concordanţă cu realitatea înconjurătoare întreprinde cercetări referitoare la zonele seismice şi acţiunea lor asupra clădirilor înalte. O astfel de cercetare s-a materializat într-un articol, scris împreună cu alţi doi experţi ingineri de la Institutul de Fizica Pămîntului din Bucureşti. Articolul Energy Distribution in High-Rise Buildings Subjected to Vrancea Long-Period Ground Motions (Distribuţia energiei în clădirile înalte supuse mişcărilor seismice pe timp îndelungat în zona Vrancea) a fost prezentat la 14th World Conference on Earthquake Engineering, Beijing, China (a 14 conferinţă mondială Inginerie Seismică, în Beijing, China).

Descoperim în arhitectul Cristian GAVRILESCU, o personalitate complexă, preocupată permanent de consecvenţa muncii proprii, de performanţă realizată prin ieşirea din tiparele comune şi de stabilirea de noi standarde ale excelenţei. Această personalitate puternică care ni se dezvăluie acum reprezintă un model de urmat şi nu sînt suficiente cîteva cuvinte pentru a o cuprinde.

Legătura dintre Cristian GAVRILESCU şi Bucovina nu s-a rupt niciodată, chiar dacă destinul i-a purtat paşii prin toată lumea. Tot destinul i-a redat înălţimile munţilor bucovineni, însă sub o altă formă, şi iată acum, acelaşi destin îl aduce acasă. O casă, un cămin în care, noi, comunitatea academică suceveană, îl primim cu drag, acordîndu-i titlul de Doctor Honoris Causa.

Preşedinte:

  • Prof.univ.dr.ing. Adrian GRAUR - Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava - Rector

 


 

Membri:

  • Prof.univ.dr.arh. Constantin ENACHE - Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti
  • Prof.univ.dr.arh. Maria Smaranda BICA - Decan Facultatea de Arhitectură, Universitatea “Politehnica” din Timişoara
  • Prof.univ.dr.arh. Octavian Teodor GHEORGHIU - Facultatea de Arhitectură, Universitatea “Politehnica” din Timişoara
  • Prof.univ.dr.arh. Adriana MATEI - Decan Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Conf.univ.dr.arh. Mihaela Ioana AGACHI - Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Prof.univ.dr.ing. Cornel Octavian TURCU - Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava